Inflatie omhoog

De inflatie is in oktober uitgekomen op 1,6 procent. Dit is 0,3 procentpunt meer dan in september. De toename is vooral toe te schrijven aan hogere prijzen van voeding. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De gestegen kosten van voedingsmiddelen, dranken en tabak droegen in oktober samen 0,3 procentpunt bij aan de inflatie van 1,6 procent. In september was de bijdrage van deze artikelen aan de inflatie nihil. Gedurende 2007 zijn de afzetprijzen van de voedingsmiddelenindustrie sterk opgelopen. Deze lagen in september 2007 voor de derde maand op rij meer dan 10 procent hoger dan een jaar eerder. Nu lopen ook de consumentenprijzen van voeding duidelijk op.

Gestegen kosten van vervoer en van huisvesting, water en energie droegen 0,8 procentpunt bij aan de inflatie in oktober. De prijzen van kleding, communicatie en recreatie en cultuur hadden juist een verlagend effect op de inflatie.

Voor het vergelijken van de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Ook volgens deze methode bedroeg de inflatie in Nederland in oktober 1,6 procent, tegen 1,3 procent in september.  Volgens een raming van Eurostat, het statistisch bureau van de EU, is de inflatie in de eurozone in oktober opgelopen naar 2,6 procent. De inflatie in Nederland dook vanaf juni steeds verder onder het gemiddelde in de eurozone.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.