Producten industrie flink duurder

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie lagen in september 5,4 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging is tweemaal zo groot als in augustus. Het is bovendien de grootste prijsstijging in ruim een jaar.

De prijsontwikkeling van ruwe aardolie en olieproducten heeft een sterke invloed op de afzetprijzen van de Nederlandse industrie. De afzetprijzen van de aardolieverwerkende industrie lagen bijna 11 procent hoger dan in september 2006. Het is voor het eerst sinds ruim een jaar dat de prijzen weer hoger waren dan een jaar eerder. In voorgaande maanden waren de producten van de aardolieverwerkende industrie telkens goedkoper dan een jaar eerder.

Ook producten van de voedingsmiddelenindustrie kostten in september aanzienlijk meer dan een jaar eerder. De afzetprijzen waren 13 procent hoger. Eind 2006 was de prijsstijging in deze branche nog ongeveer 2 procent, sindsdien zijn de prijzen sterk gestegen. Vanaf juli ligt de toename boven de 10 procent.

Niet alle industriële producten werden duurder. De afzetprijzen van de basismetaalindustrie waren in september 1 procent lager dan een jaar eerder. In augustus waren de prijzen in deze branche ook al lager dan een jaar eerder. Dat was toen voor het eerst in drieënhalf jaar.

Ten opzichte van augustus stegen de afzetprijzen van de industrie gemiddeld met 0,9 procent. De prijsstijging van op de Nederlandse markt afgezette goederen was daarbij een fractie groter dan die van de geëxporteerde producten.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.