Zakelijke dienstverleners blijven optimistisch

De zakelijke dienstverleners blijven de toekomst zonnig inzien. Het aantal ondernemers dat verwacht in het vierde kwartaal van 2007 meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken, overtreft ruimschoots het aantal dat een afname voorziet. Het saldo is iets groter dan in het voorgaande kwartaal.

De ondernemers denken ook positief over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun branche. Van de zakelijke dienstverleners verwacht per saldo 22 procent meer mensen in dienst te nemen in het vierde kwartaal. Vooral in de computerbranche is de vraag naar nieuw personeel groot. Zeven van de tien ondernemers ervaart daar een gebrek aan arbeidskrachten als belemmering voor de productie. 

Over de ontvangen orders in het derde kwartaal van 2007 zijn de ondernemers tevreden. Per saldo beoordeelt 26 procent van de ondernemers de orderontvangst, gelet op de tijd van het jaar, als goed. Dit is wel iets lager dan in het vorige kwartaal. De ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn nog altijd zeer te spreken over het algemeen economisch klimaat in ons land. Hun oordeel over deze indicator was echter iets minder uitbundig als tijdens de vorige meting aan het begin van het derde kwartaal. 

De conjunctuurtest in de zakelijke dienstverlening peilt de stemming van ondernemers in een drietal branches: leasebedrijven, computerservicebureaus en overige zakelijke dienstverlening (waaronder uitzendbranche, reclamebureaus, schoonmaakbranche, ingenieursbureaus en accountants- en administratiekantoren). 

Oordeel orderontvangst zakelijke dienstverlening

Oordeel orderontvangst zakelijke dienstverlening

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur