Blauw op straat

De gegevens over de politie in de woonbuurt die in dit artikel worden gepresenteerd, zijn afkomstig uit de Veiligheidsmonitor Rijk (VMR). De VMR is een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Justitie onder de bevolking van 15 jaar en ouder. Hierin worden vragen gesteld over onveiligheidsgevoelens, buurtproblemen, slachtofferschap van veel voorkomende criminaliteit en de relatie tussen burgers en politie. Ze worden in de eerste drie maanden van elk kalenderjaar voorgelegd aan circa 19 duizend respondenten. Degenen met een vaste telefoonverbinding zijn telefonisch benaderd, anderen zijn persoonlijk benaderd. Mensen die in instellingen en tehuizen wonen, zijn in de VMR niet opgenomen. Omdat de VMR een steekproefonderzoek is, hebben de gepresenteerde gegevens onnauwkeurigheidsmarges.

Over de zichtbaarheid van de politie in de buurt zijn de volgende vragen gesteld:
- Hoe vaak ziet u de politie door de straat komen waar u woont? (antwoordmogelijkheden: dagelijks; zo eens per week; minder dan eens per week; wisselt sterk)
- Zou u de politie vaker of minder vaak in uw straat willen zien? (antwoordmogelijkheden: vaker; niet vaker, maar ook niet minder vaak; minder vaak; maakt niet uit)