Detailhandelsomzet bijna 3 procent hoger

De omzet in de detailhandel was in augustus bijna 3 procent hoger dan een jaar eerder. Het omzetvolume groeide met bijna 2 procent. De prijsstijging was met ruim een half procent bescheiden.

De omzetstijging in augustus was wat lager dan gemiddeld in de eerste zeven maanden van dit jaar. In deze periode was de omzet ruim 4  procent hoger dan een jaar eerder. In 2006 was er nog sprake van een omzetstijging van ruim 5 procent.

In augustus was de omzet van de foodsector bijna 7 procent hoger. Vooral de supermarkten deden het goed. Zij boekten ruim 7 procent meer omzet. De speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen zagen hun omzet met 3 procent stijgen. Augustus kende dit jaar een gunstiger samenstelling van de koopdagen dan vorig jaar. Zonder dit positieve effect wordt de omzettoename in de foodbranche geraamd op 4 procent.

De omzet van de non-foodbranche bleef in augustus nagenoeg gelijk in vergelijking met een jaar eerder. De textielsupermarkten en de winkels in bovenkleding hadden te maken met omzetverlies. In juli was de omzet van de non-foodbranche nog bijna 7 procent hoger dan in juli 2006. Vooral de winkels in woninginrichting, consumentenelektronica en bovenkleding boekten toen fors hogere omzetten.

De detailhandelsomzet is een belangrijke indicator voor de “consumptie huishoudens”. Voor de relatie tussen beide zie het focusartikel Kortetermijnstatistieken over detailhandel en consumptie huishoudens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca