Producenten industrie nog altijd goed gestemd

De ondernemers in de industrie blijven goed gestemd. Het producentenvertrouwen kwam in september uit op 7,5. Dat is vrijwel gelijk aan augustus. Sinds medio 2006 ligt de stemmingsindicator voor de industrie op een hoog niveau.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. Over de toekomstige productie waren de ondernemers iets minder positief dan in augustus. Toch denken per saldo meer ondernemers de productie op te voeren. Het oordeel over de voorraad gereed product bleef onveranderd in september. Over de orderpositie waren de ondernemers beter te spreken dan in augustus.

Het aantal ondernemers dat aangaf dat de orderontvangsten zijn toegenomen was iets groter dan het aantal dat een vermindering zag. Voor de binnenlandse markt kwamen meer orders binnen, het aantal ontvangen orders voor de buitenlandse markt bleef nagenoeg hetzelfde. De index orderpositie (orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) was al hoog en is nog iets toegenomen tot 113,6.

De ondernemers in de industrie bleven ook positief ten aanzien van de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang was in september opnieuw iets groter dan het aantal dat een daling voorzag.

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie