Forse prijsstijging voedingsmiddelenindustrie

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie lagen in augustus 2,6 procent hoger dan een jaar eerder. Net als in juli viel de prijsstijging minder groot uit dan in de voorafgaande maand. Producten van de aardolieverwerkende industrie waren veel goedkoper dan in augustus 2006. Voor producten van de voedingsmiddelenindustrie en de houtindustrie moest echter aanzienlijk meer betaald worden.

De afzetprijzen van de voedingsmiddelenindustrie kwamen in augustus 11 procent hoger uit. Vooral oliën, zuivel en groenten- en fruitconserven waren fors duurder dan een jaar eerder. Eind 2006 was de prijsstijging in deze branche nog ongeveer 2 procent. Sindsdien zijn de prijzen sterk gestegen. In de houtindustrie lagen de afzetprijzen 9 procent hoger dan in augustus vorig jaar. In deze branche ligt de prijsstijging al maanden rond de 10 procent.

In de aardolieverwerkende industrie waren de afzetprijzen in augustus 6 procent lager. De prijs van aardolie op de wereldmarkt, gemeten in dollars, lag bijna 4 procent onder die in augustus 2006. Het effect van de lagere olieprijs werd nog versterkt door de waardedaling van de dollar ten opzichte van de euro. Ook de afzetprijzen van basismetaalindustrie waren lager dan een jaar eerder, namelijk 1 procent. Het is de eerste keer in drieënhalf jaar dat in deze branche de prijzen daalden.

Ten opzichte van juli daalden de afzetprijzen van de industrie gemiddeld met 0,3 procent. De prijsdaling van op de Nederlandse markt afgezette goederen was vrijwel even groot als die van de geëxporteerde producten.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.