Economie groeit met 2,6 procent

Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was in het tweede kwartaal 2,6 procent groter dan een jaar eerder. De groei is ongeveer gelijk aan die in het eerste kwartaal, maar iets minder dan in het jaar 2006. Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bbp 0,3 procent groter dan in het eerste kwartaal. Dat is de laagste kwartaal-op-kwartaalgroei in twee jaar.

Bijna over de hele linie vertraagde de groei. Het volume van de uitvoer van goederen en diensten was in het tweede kwartaal 5,3 procent groter dan een jaar eerder. De invoer groeide een fractie minder dan de uitvoer. Hier was het volume 5,1 procent groter. De investeringsgroei viel door incidentele factoren fors lager uit. Het volume van de investeringen in vaste activa was 2,4 procent groter dan een jaar eerder.

Ook de groei van de consumptie was lager dan in 2006. De consumptieve bestedingen door huishoudens waren in het twee kwartaal van dit jaar 1,6 procent hoger dan een jaar eerder. De bescheiden groei hangt samen met een laag gasverbruik door het zachte voorjaarsweer. Wel bleef de groei van de bestedingen aan duurzame consumptiegoederen, zoals kleding, vervoermiddelen en consumentenelektronica, robuust. Alleen de groei van de overheidsconsumptie kreeg een forse impuls en was 2,7 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2006.

De bouwnijverheid had met ruim 5 procent de hoogste productiegroei van alle bedrijfstakken. De productie van commerciële dienstverleners en de zorg was ongeveer 4 procent hoger. Na twee topkwartalen viel het groeitempo in de industrie aanzienlijk terug, tot 2,5 procent. De gasproductie was door het warme voorjaarsweer opnieuw veel lager. Dit had een flink neerwaarts effect op de economische groei.

Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Macro-economie