Conjunctuurbeeld iets minder gunstig

Het conjunctuurbeeld was eind september iets minder gunstig dan eind augustus. Dit komt vooral door de spectaculaire daling van het consumentenvertrouwen. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt echter nog altijd in de fase van hoogconjunctuur. Alle indicatoren in de Conjunctuurklok presteren boven hun langjarige gemiddelde.

De economische groei bedroeg in het tweede kwartaal 2,6 procent. Dit is vrijwel gelijk aan de groei in het eerste kwartaal. Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bbp 0,3 procent groter dan in het eerste kwartaal. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is de laagste in twee jaar.

Het vertrouwen van consumenten nam fors af in september, met name door het radicaal omgeslagen oordeel over het economisch klimaat. De ondernemers in de industrie bleven in september goed gestemd. Het aantal ondernemers in de zakelijke dienstverlening dat denkt meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken in het derde kwartaal overtreft ruimschoots het aantal dat een afname verwacht.

De industrie produceerde in juli ruim 4 procent meer dan een jaar eerder. Het werkdaggecorrigeerde uitvoervolume was bijna 11 procent groter dan in juli 2006. Deze toename is sterker dan in voorgaande maanden.

De kapitaalmarktrente is in augustus uitgekomen op 4,4 procent, dit is 0,2 procentpunt lager dan in juli. De inflatie daalde in augustus maar liefst 0,4 procentpunt en is uitgekomen op 1,1 procent. De afzetprijzen van de industrie waren 2,6 procent hoger dan in augustus 2006. De toename is 0,4 procentpunt minder dan in juli.

Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden kwam de werkloosheid in de periode juni – augustus uit op 345 duizend personen, 10 duizend minder dan in de voorgaande driemaandsperiode. Het aantal vacatures is in het tweede kwartaal licht gestegen, het aantal uitzenduren nam verder toe. In het vierde kwartaal van 2006 zette de banengroei versterkt door.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)