Inflatie fors lager in augustus

Voor de derde opeenvolgende maand is de inflatie gedaald. De inflatie kwam in augustus uit op 1,1 procent. Dat is 0,4 procentpunt lager dan in juli. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De daling van de inflatie is vooral een gevolg van de prijsontwikkeling van bloemen en planten, verse groenten en kleding. Terwijl de prijzen van verse groenten en van bloemen en planten in augustus 2006 nog flink stegen ten opzichte van juli, zijn ze in augustus 2007 juist gedaald. Bloemen en planten daalden met gemiddeld 6 procent, en verse groenten met gemiddeld 4 procent. De kleding is ten opzichte van juli dan wel 5,6 procent duurder geworden, toch ligt deze prijsstijging ruim onder die van dezelfde periode vorig jaar.

Aan de 1,1 procent inflatie in augustus droegen de in het afgelopen jaar gestegen kosten voor huisvesting, water en energie met 0,4 procentpunt het meest bij. De bijdrage van diverse goederen en diensten, zoals verzekeringen, was net als in voorgaande maanden 0,3 procentpunt. Communicatie, zoals telefonie en internetgebruik, had juist een verlagend effect van 0,1 procentpunt, net als recreatie en cultuur. 

Voor het vergelijken van de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie worden geharmoniseerde prijsindices berekend. Volgens deze methode is de inflatie in ons land in augustus uitgekomen op 1,1 procent. Dit is 0,3 procentpunt minder dan in juli. De inflatie in de eurozone bedroeg in augustus 1,7 procent. Dit gemiddelde was  0,1 procentpunt lager dan in juli. De Nederlandse inflatie is dus fors lager dan gemiddeld in de eurozone.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen