Industrie veert op

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli ruim 4 procent hoger dan een jaar eerder. De productiegroei was daarmee een stuk hoger dan in mei en juni, maar nog wel iets lager dan in de eerste vier maanden van dit jaar toen de productie nog met 5 à  6 procent toenam. 

Bij de berekening van de gemiddelde dagproductie is gecorrigeerd voor de invloed van de samenstelling van de werk- en vakantiedagen op de productie.

In alle branches van de industrie werd in juli 2007 meer geproduceerd dan in juli 2006. In de hout- en bouwmaterialenindustrie was de toename met ruim 7 procent het grootst. Verder was in de aardolie- en chemische industrie de productiegroei met 4 procent een stuk groter dan in voorgaande maanden. 

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling in de productie kan het beste gekeken worden naar de seizoengecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt.

Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode juni - juli ruim 1 procent groter dan in de periode april - mei. 

Productie industrie

Productie industrie

Meer cijfers staan op de themapagina industrie en energie