Conjunctuurbeeld blijft gunstig

Het conjunctuurbeeld was eind augustus onverminderd gunstig. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt nog altijd in de fase van hoogconjunctuur. Alle indicatoren in de Conjunctuurklok presteren boven hun langjarige gemiddelde.

De economische groei bedroeg in het tweede kwartaal 2,4 procent. Dit is in lijn met de groei in het eerste kwartaal, maar duidelijk minder dan in het jaar 2006.  Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bbp 0,2 procent groter dan in het eerste kwartaal.

In het tweede kwartaal zwakte vooral de groei van de consumptie van huishoudens en van de investeringen af. De groei van de uitvoer was nagenoeg ongewijzigd. Na twee topkwartalen viel het groeitempo van industriële productie aanzienlijk terug.

De consumenten waren ook in augustus optimistisch, het consumentenvertrouwen nam zelfs enigszins toe. De ondernemers in de industrie zijn al meer dan een jaar goed gestemd. Het aantal ondernemers in de zakelijke dienstverlening dat denkt meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken in het derde kwartaal overtreft ruimschoots het aantal dat een afname verwacht.

De kapitaalmarktrente is in juli uitgekomen op 4,6 procent, de inflatie op 1,5 procent. De afzetprijzen van de industrie waren 3,1 procent hoger dan in juli 2006. Daarmee stabiliseert de prijsstijging nadat deze in het voorgaande halfjaar nog opliep.

Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden kwam de werkloosheid in de periode mei – juli uit op 356 duizend personen. Het aantal vacatures is in het tweede kwartaal licht gestegen. In het eerste kwartaal nam het aantal uitzenduren verder toe, het aantal banen van werknemers in het vierde kwartaal van 2006 ook.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)