Consumptie 2,5 procent hoger in juni

Huishoudens hebben in juni dit jaar 2,5 procent meer besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Na december 2006 is de groei niet meer zo hoog geweest. De bestedingen aan goederen namen in juni met 3,3 procent toe, die aan diensten met 1,7 procent. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen. 

Vooral aan duurzame goederen hebben huishoudens in juni fors meer besteed. De uitgaven waren 7,3 procent groter dan een jaar eerder. De groei van de bestedingen aan duurzame goederen is al twee jaar hoog, met uitzondering van mei 2007.

In het eerste halfjaar van 2007 is 5 procent meer besteed aan duurzame goederen dan in de eerste helft van 2006. Huishoudens kochten vooral meer elektronica en huishoudelijke apparaten. Ook de bestedingen aan kleding en textiel waren aanzienlijk hoger.

De groei van de binnenlandse consumptie bleef in de eerste helft van 2007 achter bij die in 2006. Dit komt vooral door een lager energieverbruik. Huishoudens hoefden door het zachte weer minder te stoken.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur