Economie groeit met 2,4 procent

Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was in het tweede kwartaal 2,4 procent groter dan een jaar eerder. Dit is ongeveer gelijk aan de groei in het eerste kwartaal, maar duidelijk minder dan in het jaar 2006. Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bbp 0,2 procent groter dan in het eerste kwartaal. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is de laagste in twee jaar. 

De toename van de investeringen was duidelijk minder dan in de twee voorgaande kwartalen. Het volume van de investeringen in vaste activa was 4,8 procent groter dan een jaar eerder. Het volume van de uitvoer van goederen en diensten was 6,4 procent groter. De invoer groeide een fractie sterker dan de uitvoer. Hier was het volume 6,6 procent groter. 

De consumptieve bestedingen door huishoudens waren 1,6 procent hoger. Dit relatief bescheiden groeicijfer hing samen met een laag gasverbruik. De groei van de bestedingen aan duurzame consumptiegoederen, zoals kleding, vervoermiddelen en consumentenelektronica, bleef robuust. De overheidsconsumptie was 1,6 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2006.

De bouwnijverheid en de commerciële dienstverleners lieten met een productiegroei van meer dan 4 procent de hoogste groei van alle bedrijfstakken zien. Na twee topkwartalen viel het groeitempo in de industrie aanzienlijk terug tot 2,0 procent. De gasproductie was door het warme weer opnieuw veel lager. Dit had een flink neerwaarts effect op de economische groei.

Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Macro-economie