Dalingstempo werkloosheid neemt af

In de periode mei-juli 2007 waren gemiddeld 363 duizend personen werkloos. Dit komt overeen met 4,7 procent van de beroepsbevolking. Een jaar eerder was dit nog 5,5 procent. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden kwam de werkloosheid in de periode mei-juli 2007 uit op gemiddeld 356 duizend personen. De daling van de werkloosheid is in het afgelopen halfjaar teruggelopen tot 3 duizend per maand.

Werkloosheid in afgelopen halfjaar 20 duizend lager

In de periode mei-juli is de werkloosheid altijd wat hoger. Scholieren en studenten melden zich op de arbeidsmarkt en gaan op zoek naar (vakantie)werk. Gecorrigeerd voor seizoeneffecten kwam de werkloosheid in de periode mei-juli 2007 uit op gemiddeld 356 duizend personen, 6 duizend meer dan in de voorgaande periode.
Vanwege het steekproefkarakter van de cijfers is het beter om de ontwikkeling  over een langere periode te bekijken. Vergeleken met een halfjaar eerder is de werkloosheid 20 duizend lager. Dit komt overeen met een daling van 3 duizend per maand. Hiermee is het dalingstempo afgenomen. De daling bedroeg nog 6 duizend per maand in het halfjaar tussen oktober-december 2006 en april-juni 2007.

Leeuwendeel afname voor rekening van de 25-44-jarigen

In de periode mei-juli 2007 waren er 53 duizend werklozen minder dan een jaar eerder. Deze afname kwam bijna geheel voor rekening van de 25-44 jarigen. In deze groep nam de werkloosheid in een jaar tijd af met 47 duizend personen. De werkloosheid kwam daarmee uit op 3,4 procent, het laagste percentage in de afgelopen vijf jaar. In de 45-plus groep is de werkloosheid afgenomen met 11 duizend tot 124 duizend. Maar bij de 15-24-jarigen kwam het aantal werklozen uit op 105 duizend personen, 5 duizend hoger dan een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.