Daling elektriciteitsproductie zet door in 2006

In 2006 is de elektriciteitsproductie in Nederland voor het tweede achtereenvolgende jaar gedaald. Weliswaar is het elektriciteitsverbruik in 2006 gestegen, maar net als in 2005 is hierin voorzien door een grotere invoer van elektriciteit.

Elektriciteitsproductie

Elektriciteitsproductie

Daling bij centrale productie elektriciteit

In 2006 is in Nederland bijna 99 miljard kilowattuur aan elektriciteit geproduceerd, bijna 2 procent minder dan in 2005. Deze daling vond vooral plaats bij de centrale elektriciteitsproductie-installaties. Hun productie daalde met 3 procent tot 67 miljard kilowattuur (kWh).

De grootste daling deed zich daarbij voor bij de conventionele installaties. Hier nam de productie in 2006 af met 4 procent tot 38 miljard kWh. De productie door warmtekrachtkoppelinginstallaties (WKK) daalde met ruim anderhalf procent tot bijna 29 miljard kWh. In 2005 steeg de centrale WKK-productie van elektriciteit nog met ruim 6 procent.

Centrale elektriciteitsproductie

Centrale elektriciteitsproductie

Inzet aardgas daalt

Elektriciteit wordt voor het grootste deel geproduceerd door inzet van fossiele brandstoffen, met name kolen en aardgas. De gedaalde centrale elektriciteitsproductie in 2006 ging vooral gepaard met een gedaalde inzet van aardgas. Deze daalde met bijna 6 procent tot 263 petajoule. De inzet van kolen daalde met 1 procent minder sterk. In 2006 werd in totaal 205 petajoule aan kolen ingezet voor de productie van elektriciteit.

Het verschil tussen de ingezette hoeveelheid aardgas en die van kolen hangt samen met een verschil in de ontwikkeling van brandstofprijzen. In 2006 zijn de prijzen van aardgas namelijk veel sterker gestegen dan die van kolen.

Decentrale productie stijgt

De decentrale elektriciteitsproductie is in 2006 licht gestegen. Deze nam toe met 0,6 procent tot bijna 32 miljard kilowattuur.

De sterkste stijging vond hierbij plaats in de glastuinbouw.
De elektriciteitsproductie in deze sector is met een derde toegenomen tot 4,3 miljard kWh. Dit komt door een stormachtige groei van bijna 50 procent tot ruim 1,8 GW in het opgestelde vermogen aan gasmotoren in deze sector.

Elektriciteitsproductie glastuinbouw

Elektriciteitsproductie glastuinbouw

Ook meer windenergie

Ook het opgestelde vermogen aan windturbines is in 2006 flink gestegen met 27 procent tot bijna 1,6 GW. In de meeste overige sectoren was weinig tot geen ontwikkeling in het opgestelde vermogen. In totaal stond 23 GW aan elektriciteitsproductievermogen opgesteld aan het einde van 2006.

Bart van Wezel en Jan Kloots

Bron: StatLine, Productiemiddelen elektriciteit