Conjunctuurbeeld iets minder florissant

Het conjunctuurbeeld was eind juli iets minder gunstig dan eind juni. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt echter nog altijd in de fase van hoogconjunctuur. Alle indicatoren in de Conjunctuurklok presteren boven hun langjarige gemiddelde. Wel is de groei van de industriële productie en het producentenvertrouwen iets afgenomen en is de daling van het aantal faillissementen wat minder sterk. Deze indicatoren zijn doorgeschoven naar het oranje kwadrant van de Conjunctuurklok.

De economische groei bedroeg in het eerste kwartaal 2,5 procent. Het eerste kwartaal telde dit jaar wel een werkdag minder dan in 2006. Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bbp 0,9 procent groter dan in het vierde kwartaal van 2006.

De consumenten waren ook in juli optimistisch, al daalde het consumentenvertrouwen enigszins. De ondernemers in de industrie zijn al een jaar lang aanhoudend optimistisch gestemd. Het aantal ondernemers in de zakelijke dienstverlening dat denkt meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken in het derde kwartaal overtreft ruimschoots het aantal dat een afname verwacht.

De productiegroei van de industrie was in mei een stuk lager dan in de voorgaande maanden. Het volume van de uitvoer van goederen was in mei, na correctie voor werkdageffecten, 9 procent groter dan een jaar eerder. Huishoudens hebben in mei, gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in koopdagen, 1,2 procent meer besteed dan in dezelfde maand van 2006. De toename van de bestedingen aan duurzame goederen was vergeleken met die in voorgaande maanden gering.

De kapitaalmarktrente is in juni verder opgelopen naar 4,6 procent. De inflatie bedroeg in juni 1,7 procent, een fractie lager dan in mei. De afzetprijzen van de industrie waren 3,2 procent hoger dan in juni 2006.

Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden kwam de werkloosheid in de periode april-juni uit op 353 duizend personen. In het eerste kwartaal nam het aantal uitzenduren verder toe en stonden er 212 duizend vacatures open. Het aantal banen van werknemers nam in het vierde kwartaal van 2006 verder toe.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)