Producenten industrie blijven optimistisch

Het producentenvertrouwen van de industrie kwam in juli uit op 7,6. Dit is weliswaar 0,8 procentpunt lager dan in juni, maar nog steeds hoog. De ondernemers in de industrie zijn nu al ruim een jaar lang erg goed gestemd.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. Over de toekomstige productie waren de ondernemers iets optimistischer dan in juni. Het oordeel over de orderpositie was weliswaar iets verslechterd, maar bleef positief. Ook het oordeel over de voorraad gereed product verslechterde in juli iets.

Het aantal ondernemers dat aangeeft dat de orderontvangsten zijn toegenomen was iets groter dan het aantal dat een vermindering ziet. Vooral voor de binnenlandse markt kwamen meer orders binnen. De index orderpositie (orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) is nagenoeg gelijk gebleven en kwam uit op 112,9.

De ondernemers in de industrie waren ook positief ten aanzien van de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang was in juli iets groter dan het aantal dat een daling voorzag.

De concurrentiepositie op de binnenlandse en de EU-markt is volgens de producenten in de industrie verder verbeterd. Daarbuiten beoordeelden zij de concurrentiepositie als onveranderd. Er waren dan ook meer ondernemers die een toename van de buitenlandse afzet in de komende drie maanden verwachten dan ondernemers die een afname verwachten. De bezettingsgraad (van de beschikbare productie-installaties) is in juli nagenoeg gelijk gebleven op 83,5.

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Energie en industrie