Uitvoer levend pluimvee daalt met 8 procent

De Nederlandse uitvoer van levend pluimvee is in 2006 met 8 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de uitvoer naar Duitsland nam sterk af. Toch blijft Duitsland de belangrijkste afnemer van Nederlands pluimvee. Ook levert Duitsland het overgrote deel van het pluimvee dat Nederland invoert.

Handel in levend pluimvee

Handel in levend pluimvee

Export ruim 1 miljoen stuks per dag

In 2006 heeft Nederland ruim 366 miljoen stuks levend pluimvee uitgevoerd met een totale exportwaarde van 278 miljoen euro. Het aantal uitgevoerde dieren lag 8 procent lager dan een jaar eerder.
Maar nog altijd werden er in 2006 dagelijks ruim 1 miljoen dieren naar het buitenland getransporteerd.

In 2003 was de pluimveesector in de ban van de vogelgriep. Hierdoor halveerden zowel de export als de import in vergelijking met een jaar eerder. Na 2004 kwam deze handel nagenoeg weer op het niveau van vóór de uitbraak van de vogelgriep. Ook de recente uitbraken van vogelgriep zullen naar verwachting duidelijke gevolgen hebben voor de Europese handel in pluimvee.

Duitsland blijft de grootste afnemer

Meer dan de helft van de Nederlandse export van levend pluimvee is bestemd voor de Duitse afzetmarkt. In 2006 nam de uitvoer naar Duitsland met 35 procent af tot ruim 198 miljoen stuks. Desondanks blijft Duitsland de belangrijkste afnemer van Nederlands pluimvee. De export van levend pluimvee naar België is in diezelfde periode overigens meer dan verdubbeld.

Export levend pluimvee

Export levend pluimvee

Meer pluimvee ingevoerd

De invoer van levend pluimvee nam in 2006 juist met 6 procent toe. Dat jaar werden in totaal 198 miljoen dieren Nederland ingevoerd, met een totale invoerwaarde van 231 miljoen euro. Het ingevoerde pluimvee komt nagenoeg geheel uit de Europese Unie.

Verreweg de belangrijkste leverancier van levend pluimvee is Duitsland. In 2006 was 83 procent van het ingevoerde pluimvee afkomstig uit Duitsland. Andere landen die veel aan Nederland leverden  waren België (11 procent van de Nederlandse import) en het Verenigd Koninkrijk (3 procent).

Import levend pluimvee

Import levend pluimvee

Forse toename export broedeieren

Het afgelopen jaar zijn er 365 miljoen broedeieren van pluimvee uitgevoerd. Dit is 40 procent meer dan in 2005. Vooral de export van broedeieren naar Duitsland en België is duidelijk gestegen. Toch is het aandeel van de EU-landen licht afgenomen tot 64 procent. Het aandeel van Afrika en Azië is in 2006 wel gestegen.

Wiel Packbier

Bron: StatLine, In- en uitvoer van goederen- naar landengroepen