Toename vliegvakanties

De uitgaven van Nederlanders aan vakanties bedroegen vorig jaar bijna 13 miljard euro. Het aantal vliegvakanties neemt de laatste jaren sterk toe.

Acht op tien Nederlanders op vakantie

Ruim 80 procent van de Nederlanders trok er vorig jaar voor een korte of lange vakantie op uit. Dit percentage is sinds 2002 vrij constant. Driekwart van de bevolking hield een lange vakantie, vier op de tien een korte.
Zij hielden in het vakantiejaar 2006 ruim 22 miljoen lange vakanties en ruim 12 miljoen korte vakanties. Aan lange vakanties gaven zij in totaal 11,4 miljard euro uit en aan korte vakanties 1,5 miljard euro.

Veluwe trekpleister

De meeste lange binnenlandse vakanties werden in de Noordzeebadplaatsen doorgebracht. Velen trokken ook naar de Veluwe, naar de Groningse, Friese en Drentse zandgronden, Midden-Limburg en Rijk van Nijmegen. De Veluwe is het meest populair voor korte vakanties.

Lange buitenlandse vakanties naar bestemming

Lange buitenlandse vakanties naar bestemming

Frankrijk vakantieland nummer één

Zestien procent van de lange vakanties in het buitenland werd in Frankrijk doorgebracht. In 2002 was dit nog 20 procent. Ondanks deze daling is Frankrijk nog steeds de populairste buitenlandse bestemming. Daarna komen Duitsland (12 procent) en Spanje (11 procent).
Voor korte vakanties in het buitenland is België de eerste bestemming, maar de belangstelling voor dit land loopt de laatste jaren iets terug. Al bijna net zo vaak trekken mensen naar Duitsland. De populariteit van dit land is de laatste jaren licht gestegen.

Met het vliegtuig op vakantie

Om hun vakantiebestemming te bereiken, nemen mensen steeds vaker het vliegtuig. In 2006 werd 37 procent van de reizen naar buitenlandse lange vakantiebestemmingen per vliegtuig ondernomen. In 2002 was dit nog 30 procent. Ook voor korte vakanties wordt steeds vaker het vliegtuig genomen: in 2002 bij 10 procent van de vakanties en in 2006 bij 14 procent.

Vervoermiddel bij lange buitenlandse vakanties, 2006

Vervoermiddel bij lange buitenlandse vakanties, 2006

Vakanties steeds vaker georganiseerd

De laatste jaren worden steeds meer georganiseerde vakantiereizen geboekt. Mensen gaan dus steeds minder op de bonnefooi op vakantie. De meeste georganiseerde reizen worden, al dan niet via internet, bij een reisbureau geboekt. Voor binnenlandse vakanties geldt dat een groot deel van de georganiseerde vakanties via de boekingscentrale van een hotel- of bungalowketen worden geregeld.

Henk Swinkels

Bron: StatLine, Vakanties; Kerncijfers CVO

Bron: Vakanties van Nederlanders 2006