Economische groei eerste kwartaal 2007 blijft 2,5 procent

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2007 met 2,5 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dat gebeurde met een werkdag minder dan in het eerste kwartaal van 2006. De uitkomst is gelijk aan die van de eerste raming van jongstleden 15 mei. Wel zijn er bijstellingen op onderdelen. Zo viel de consumptie van huishoudens en de overheid hoger uit, terwijl de investeringen, de voorraadvorming en de invoer lager uitkwamen. Aan de productiekant kwamen vooral de groeicijfers van de financiële instellingen en de overheid hoger uit en die van de industrie lager. Dit blijkt uit de tweede raming van de kwartaalrekeningen van het CBS.

Het CBS heeft de groeicijfers voor de voorgaande drie jaren aangepast. De economische groei komt voor 2004 en 2006 iets hoger uit dan eerder gepubliceerd, terwijl de groei voor 2005 niet gewijzigd is.

Kwartaal-op-kwartaalgroei wel bijgesteld

Ten opzichte van een kwartaal eerder groeide de economie in het eerste kwartaal van 2007 met 0,9 procent. De kwartaal-op-kwartaalgroei is 0,3 procentpunt hoger dan bij de eerste raming in mei. Dat komt vooral door een nieuwe berekeningswijze van de kwartaal-op-kwartaalgroei

Sterk gedaalde gasproductie remt economische groei

Door het uitzonderlijk milde weer was de gasproductie een kwart lager dan een jaar eerder. Dit drukte de economische groei in het eerste kwartaal aanzienlijk. Vooral door het lagere gasverbruik groeiden de consumptie van huishoudens en de uitvoer minder dan in 2006. Het voordeel van het lagere gasverbruik komt pas in de loop van dit jaar terug in de portemonnee van de huishoudens. Huishoudens gaven flink meer uit aan duurzame consumptiegoederen zoals kleding en consumentenelektronica. De uitvoer van Nederlands product groeide ondanks de daling van de gasexport even snel als vorig jaar. De investeringsgroei was zelfs hoger dan gemiddeld in 2006. Vanuit de productiekant van de economie gezien hadden de commerciële dienstverlening, de industrie en de bouw prachtige groeipercentages.

Economische groei 2004 en 2006 iets opwaarts bijgesteld

De economische groei voor 2004 is bijgesteld naar 2,2 procent. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan eerder gepubliceerd. In 2004 is vooral de consumptie van huishoudens hoger uitgekomen, terwijl de invoer lager was. Aan de productiekant blijkt de productie van de industrie fors hoger te zijn dan eerder geraamd.

De groei voor 2006 is met 0,1 procentpunt opwaarts bijgesteld naar 3,0 procent.  Dat komt doordat de consumptie van huishoudens en de investeringen iets hoger uitgekomen zijn en het uitvoersaldo iets lager. De economische groei voor 2005 blijft 1,5 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.