Huishoudens geven ook in april meer uit

Huishoudens hebben in april van dit jaar 2,0 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in april 2006. Dat is de hoogste consumptiegroei van dit jaar. De groei van de bestedingen is wel lager dan gemiddeld in 2006, maar dat is vrijwel helemaal toe te schrijven aan het lage gasverbruik. Aan goederen hebben huishoudens 1,1 procent meer uitgegeven. De bestedingen aan diensten namen met 2,7 procent toe. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. 

Flink meer besteed aan duurzame goederen

Huishoudens hebben in april 6,4 procent meer besteed aan duurzame goederen dan een jaar eerder. Vooral aan kleding en schoeisel blijven consumenten veel uitgeven. De groei van de bestedingen aan voedings- en genotmiddelen was met 0,9 procent bescheiden. 

Ook in april weinig gas verbruikt

In april hebben Nederlandse huishoudens bijna 40 procent minder gas verbruikt dan een jaar eerder. Het gasverbruik telt in april minder zwaar mee in de consumptieve bestedingen van huishoudens dan in de voorgaande maanden. Toch had het geringe gasverbruik een aanzienlijk remmend effect op de totale consumptiegroei van ongeveer 0,7 procentpunt.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads