Omzet detailhandel stijgt bijna 3 procent

In april 2007 zette de detailhandel bijna 3 procent meer om dan in april vorig jaar. De prijzen stegen met 2 procent. Het volume was minder dan 1 procent groter dan een jaar eerder.

De omzetstijging in april was beduidend lager dan die in het eerste kwartaal. Toen zette de detailhandel bijna 5 procent meer om. De ontwikkeling van de verkoop in april is echter negatief beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen, die dit jaar ongunstiger was dan in april van vorig jaar.

De omzettoename in april is toe te schrijven aan de non‑foodwinkels. Deze winkels zetten ruim 5 procent meer om dan een jaar eerder. Vooral de winkels in bovenkleding en de textielsupermarkten deden het goed. Zij zagen hun verkoop met meer dan 13 procent stijgen. Het mooie weer van april lijkt consumenten te hebben aangezet tot het kopen van zomerkleding. De winkels in consumentenelektronica en in woninginrichtingartikelen boekten juist omzetverlies, terwijl ze de voorgaande maanden nog robuuste groeicijfers lieten zien.

Bij de winkels in voedings- en genotmiddelen was er, in tegenstelling tot de non‑foodbranche, sprake van een omzetdaling. De winkeliers zetten 2 procent minder om. De supermarkten deden het minder slecht dan de speciaalzaken. De speciaalzaken hebben al geruime tijd te kampen met omzetverlies. In april behaalden ze bijna 4 procent minder omzet dan een jaar eerder.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca