Conjunctuurbeeld onverminderd gunstig

Het conjunctuurbeeld van eind mei is een fractie beter dan dat van een maand eerder. Dit komt vooral doordat het optimisme onder ondernemers verder is toegenomen en de werkloosheid flink is gedaald. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt daardoor iets hoger in de fase van hoogconjunctuur. Dit betekent dat de meeste conjunctuurindicatoren toenemen en dat de groei boven hun langjarig gemiddelde ligt.

De economische groei bedroeg in het eerste kwartaal 2,5 procent. Het eerste kwartaal telde dit jaar wel een werkdag minder dan in 2006. Na correctie voor seizoeninvloeden was het volume van het bbp 0,6 procent groter dan in het vierde kwartaal van 2006. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is in lijn met het groeitempo in de voorgaande zeven kwartalen.

In het eerste kwartaal waren de investeringen fors hoger dan een jaar eerder, bij uitvoer en consumptie huishoudens viel de groei echter wat terug. De Nederlandse industrie realiseerde in het eerste kwartaal een topproductie.

Het consumentenvertrouwen wijzigde in mei vrijwel niet. De stemming onder de ondernemers in de industrie verbeterde sterk en benaderde het hoogste niveau ooit bereikt. In de zakelijke dienstverlening verwachtte een meerderheid van de ondernemers meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken in het tweede kwartaal van dit jaar.

De kapitaalmarktrente is in april opgelopen naar 4,2 procent. De inflatie bedroeg in april 1,8 procent, ongewijzigd ten opzichte van maart. De afzetprijzen van de industrie waren in april 1,5 procent hoger. Al acht maanden schommelt de prijsstijging van de afzet tussen de 1 á 2 procent.

De werkloosheid is in de afgelopen vier jaar niet zo laag geweest. Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden kwam de werkloosheid in februari-april uit op 357 duizend. In het eerste kwartaal stonden er 212 duizend vacatures open. Zowel het aantal banen van werknemers als het aantal uitzenduren nam in het vierde kwartaal van 2006 verder toe.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)