Afzetprijzen industrie iets hoger

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in april 1,5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De afgelopen acht maanden schommelde de prijsstijging van de afzet tussen de 1 á 2 procent. Daar ging een periode van ruim twee jaar aan vooraf waarin de toename van de afzetprijzen in de industrie gemiddeld ruim 6 procent was.

De stijging van de afzetprijzen is getemperd door de prijsontwikkeling in de aardolieverwerkende industrie. Wanneer de prijsontwikkeling in deze bedrijfstak buiten beschouwing wordt gelaten, komt de toename van de afzetprijzen in april uit op 3,7 procent.

In de aardolieverwerkende industrie zijn de afzetprijzen in de afgelopen maanden onder invloed van hogere olieprijzen gestegen. Desondanks lagen zowel de olieprijs als de afzetprijzen van de aardolieverwerkende industrie nog beneden het niveau van april 2006.

Producten van de houtverwerkende industrie waren ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder. Ook de afzetprijzen in de voedingsmiddelenindustrie en de metaalindustrie lagen met ongeveer 6 procent fors hoger dan in april vorig jaar.

Ten opzichte van maart dit jaar stegen de afzetprijzen van de industrie in april met 1,6 procent. Een prijsstijging van een dergelijke omvang is na mei 2006 niet meer voorgekomen. De op de Nederlandse markt afgezette goederen stegen met 1,4 procent in prijs. Geëxporteerde producten werden 1,8 procent duurder. 

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen