Consument blijft optimistisch

Het vertrouwen van de consument is in mei vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van april. Zowel de koopbereidheid als het oordeel over het economisch klimaat veranderden niet.

Consumenten houden vertrouwen in de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Hun oordeel veranderde hierover niet in mei. De onderliggende oordelen veranderden echter wel. Zo werd men positiever over de economie van de afgelopen twaalf maanden, maar iets negatiever over de komende twaalf maanden.

De koopbereidheid van consumenten is in mei niet veranderd. De koopbereidheid is gebaseerd op de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen en op het oordeel over de financiële situatie van het huishouden. Deze onderdelen veranderden nauwelijks.

Vanaf het najaar van 2005 vertoont het consumentenvertrouwen een stijgende lijn. De sterke stijging van najaar 2005 tot najaar 2006 was vooral het gevolg van een positiever oordeel over het economisch klimaat. Het afgelopen halfjaar is de stijging van het consumentenvertrouwen echter afgezwakt. Deze voorzichtige stijging komt voornamelijk door een toegenomen koopbereidheid.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur