Mantelzorgers nemen weinig zorgverlof op

De in dit artikel gepubliceerde cijfers over aantallen werknemers die voor korte of lange tijd mantelzorg verlenen, zijn op 31 oktober 2008 bijgesteld. De juiste aantallen zijn: ruim 460 duizend werknemers die kortdurende zorg verlenen (in plaats van ruim 700 duizend) en ruim 590 duizend werknemers die langdurig zorg verlenen (in plaats van bijna 750 duizend).

Mantelzorgers maakten in 2005 weinig gebruik van een verlofregeling om te kunnen zorgen voor een ernstig zieke of hulpbehoevende naaste. Meestal omdat ze er geen behoefte aan hadden. Als ze verlof opnamen, dan namen ze vaak gewone vrije dagen op en geen zorgverlof.

Vaker verlof bij kortdurende zorg

Bij kortdurende zorg wordt vaker verlof opgenomen dan bij langdurende zorg. Ruim 460 duizend werknemers zorgden in 2005 korte tijd voor iemand bij plotselinge ziekte of een ongeval. Hiervoor nam 31 procent verlof op. Ruim 590 duizend werknemers verleenden voor langere tijd mantelzorg. Van hen deed slechts 14 procent een beroep op een verlofregeling.

Gebruik en behoefte aan verlof door mantelzorg verlenende werknemers, 2005

Gebruik en behoefte aan verlof door mantelzorg verlenende werknemers, 2005

Vaak geen behoefte aan verlof

Niet elke werknemer die zorg verleent, neemt daarvoor verlof op. Bij kortdurende zorg had ruim de helft van de werknemers daar helemaal geen behoefte aan. Ruim vier op de tien werknemers die langdurend voor hun partner zorgden hoefden geen verlof. Bij langdurende zorg voor een ouder gold dat voor ruim zeven op de tien werknemers.

Langdurend zorgverlof weinig gebruikt

Werknemers die verlof opnamen om korte tijd mantelzorg te kunnen verlenen, namen vooral adv- of vakantiedagen op. Bijna een derde van de langdurend zorgende werknemers nam kortdurend zorgverlof op. Slechts 6 procent gebruikte langdurend zorgverlof. Mogelijk is het opnemen van langdurend verlof minder aantrekkelijk omdat de verlofdagen niet worden doorbetaald.

Werknemers die mantelzorg verlenen naar soort verlof, 2005

Werknemers die mantelzorg verlenen naar soort verlof, 2005

Deels geen verlof door werkdruk

Een deel van de mantelzorgers die geen verlof hebben opgenomen, hadden daar wel behoefte aan. Bij kortdurende zorg gaf 14 procent aan wel behoefte aan verlof te hebben. Bij langdurende zorg was dat 19 procent. De belangrijkste reden was dat het werk het niet toeliet om verlof op te nemen.

Werknemers die mantelzorg verlenen naar belangrijkste reden om geen verlof op te nemen, 2005

Werknemers die mantelzorg verlenen naar belangrijkste reden om geen verlof op te nemen, 2005

Martijn Souren

Bron: Sociaaleconomische trends, 2e kwartaal 2007, Mantelzorgers maken weinig gebruik van verlofregelingen