Inflatie blijft 1,8 procent in april

De inflatie bedroeg in april 1,8 procent. Dit is even hoog als in maart. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Consumenten betaalden in april gemiddeld 18 procent meer voor bloemen en planten dan in dezelfde maand een jaar eerder. In maart was dit nog 9 procent. Dit had een opwaarts effect op de inflatie. De prijzen van autobrandstoffen hadden juist een drukkend effect op de inflatie. De prijzen hiervan stegen wel, maar minder sterk dan in april vorig jaar. Per saldo bleef de inflatie in april gelijk.

Aan de inflatie in april droegen de in het afgelopen jaar gestegen kosten voor huisvesting, water en energie met 0,8 procentpunt het meest bij. De bijdrage van zowel kleding en schoeisel als horeca was 0,2 procentpunt. Communicatie had daarentegen een verlagend effect van 0,1 procentpunt.

Voor het vergelijken van de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie worden geharmoniseerde prijsindices berekend. Volgens deze methode bedroeg de inflatie in ons land in april 1,9 procent, even hoog als in maart. De inflatie in de eurozone kwam in april ook uit op 1,9 procent.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.