Economie groeit met 2,5 procent

Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was in het eerste kwartaal  2,5 procent groter dan een jaar eerder. Deze toename is tot stand gekomen met een werkdag minder dan het eerste kwartaal van 2006. Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bruto binnenlands product 0,6 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2006. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is in lijn met het groeitempo in de voorgaande zeven kwartalen.

De toename van de investeringen bleef fors. Het volume van de investeringen in vaste activa was 9,6 procent groter dan een jaar eerder. Het volume van de uitvoer van goederen en diensten was 6,3 procent groter dan een jaar eerder. De toename bleef achter bij die in het vierde kwartaal van 2006. De invoer groeide, evenals voorgaande kwartalen, sterker dan de uitvoer. Hier was het volume 7,2 procent groter dan een jaar eerder.

De consumptieve bestedingen door huishoudens waren 1,2 procent hoger dan een jaar eerder. Dit relatief bescheiden groeicijfer hing samen met een laag gasverbruik. De groei van de bestedingen aan duurzame consumptiegoederen bleef robuust. De overheidsconsumptie was 1,1 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2006.

De ondernemers in de industrie realiseerden een topproductie. Ook de bouwnijverheid behaalde een sterke productiegroei, mede onder invloed van het zachte weer. De gasproductie was echter veel lager dan een jaar eerder. De commerciële dienstverleners hadden fors meer werk. Met name handel, zakelijke dienstverlening en uitzendbureaus deden goede zaken vergeleken met het eerste kwartaal van 2006.

Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Macro-economie