Economie groeit 2,5 procent in eerste kwartaal 2007

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2007 met 2,5 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Deze groei is behaald met een werkdag minder dan in het eerste kwartaal van 2006. Dit blijkt uit de eerste raming van het CBS. Zowel de consumptie van huishoudens als de uitvoer groeide het eerste kwartaal van 2007 langzamer dan in 2006. Dit komt vooral door het scherp gedaalde gasverbruik. De groei van de investeringen trok wel aan.

Voor de bouwnijverheid en de industrie zijn het goede tijden. Deze bedrijfstakken behaalden de hoogste productiegroei in jaren. De productie van aardgas viel echter in het eerste kwartaal van 2007 ver terug. 

Kwartaal-op-kwartaalgroei 0,6 procent

Ten opzichte van een kwartaal eerder groeide de economie in het eerste kwartaal van 2007 met 0,6 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is in lijn met het groeitempo in de voorgaande zeven kwartalen. 

Uitvoer groeit iets langzamer

In het eerste kwartaal van 2007 was het volume van de uitvoer van goederen en diensten 6,3 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2006. Dit is iets minder dan het groeipercentage in 2006. Belangrijke oorzaak was de teruggelopen uitvoer van gas. De wederuitvoer steeg echter opnieuw fors.

De invoer groeide met 7,2 procent sterker dan de uitvoer. Dat hangt mede samen met het aantrekken van de investeringen en de robuuste groei van de bestedingen aan duurzame consumptiegoederen.

Lager gasverbruik drukt consumptiegroei

Huishoudens hebben in het eerste kwartaal 1,2 procent meer besteed dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Dit is slechts de helft van de gemiddelde groei in 2006. Belangrijkste oorzaak is het fors lagere gasverbruik door de warme winter. Huishoudens gaven wel flink meer uit aan duurzame consumptiegoederen zoals kleding, woninginrichting en consumentenelektronica.

Het volume van de overheidsconsumptie was 1,1 procent hoger. De reële uitgaven voor de zorg namen toe, die voor openbaar bestuur waren lager.

Investeringen in machines en gebouwen trekken sterk aan

De investeringen waren in het eerste kwartaal van dit jaar 9,6 procent hoger. Dit is flink meer dan de groei met 6,7 procent in 2006. De investeringen in machines en computers namen zeer sterk toe, maar ook in bouwwerken (woningen, bedrijfsgebouwen, infrastructuur) is meer geïnvesteerd. 

Fors hogere productie bouw en industrie

De productiegroei in het eerste kwartaal liep sterk uiteen tussen de bedrijfstakken. De aardgasproductie was een kwart lager door de sterk gedaalde afzet in binnen- en buitenland. De bouwnijverheid profiteerde echter van de milde winter en van de toegenomen vraag naar bouwproducten. De bouw boekte met 7,4 procent de hoogste productiegroei in negen jaar.

Voor de industrie zijn het toptijden. Een productiegroei van bijna 5 procent is sinds 2000 niet meer voorgekomen. Vooral de metaalindustrie draaide erg goed. Ook de commerciële dienstverleners hadden veel meer werk, vooral de handel, de zakelijke dienstverleners en de uitzendbranche. In de landbouw en in de niet-commerciële dienstverlening was de productiegroei bescheiden.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.