Opnieuw sterke productiegroei industrie

De Nederlandse industrie blijft op volle toeren draaien. De gemiddelde dagproductie was in maart bijna 6 procent hoger dan een jaar eerder. De productiegroei was daarmee net zo groot als in februari dit jaar. De groei van de industriële productie is na mei 2000 niet eerder zo hoog geweest. Er zijn in maart vooral meer investeringsgoederen geproduceerd dan een jaar eerder.

Alle branches in de industrie produceerden meer dan in maart 2006. In de metaalindustrie was de toename het grootst, met ruim 8 procent. Ook in de textielindustrie lag de toename van de gemiddelde dagproductie in maart duidelijk boven het gemiddelde van de industrie als geheel. 

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling in de productie kan het beste gekeken worden naar de seizoengecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt.

Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode februari-maart 2007 ruim 1 procent groter dan in de periode december 2006-januari 2007.

Productie industrie

Productie industrie

Tabel productie-index.