Producenten blijven zeer optimistisch

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie kwam in april uit op 7,0. Dit is 0,1 procentpunt hoger dan in maart. Daarmee bleef de stemming onder de ondernemers zeer positief. Vanaf de zomer van 2005 is het sentiment van de ondernemers sterk verbeterd. In oktober 2006 is met 9,0 zelfs het hoogste niveau ooit bereikt. Sindsdien zijn de ondernemers in de industrie zeer optimistisch gebleven.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. Het oordeel over de orderpositie verbeterde in april licht. Over de toekomstige productie en de voorraad gereed product waren de ondernemers ook positief, maar wel iets minder dan in maart. Zo denken per saldo iets minder ondernemers de productie op te voeren.

Het aantal ondernemers dat aangeeft dat de orderontvangsten zijn toegenomen overtrof het aantal dat een vermindering ziet. De index orderpositie (orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) is met bijna 4 punten toegenomen en kwam uit op 112,3. Dit is de hoogste waarde in vijftien jaar. De ondernemers in de industrie waren ook positief ten aanzien van de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang was in april duidelijk in de meerderheid.

De concurrentiepositie op de binnenlandse markt en de buitenlandse markt binnen de EU is volgens de producenten in de industrie verder verbeterd. Op de buitenlandse markt buiten de EU bleef de concurrentiepositie hetzelfde. Er waren dan ook meer ondernemers die een toename van de buitenlandse afzet in de komende drie maanden verwachten dan een afname. De bezettingsgraad is in april nagenoeg gelijk gebleven op 83,4.

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie worden vanmiddag om 15.00 uur gepubliceerd in de Industriemonitor op de CBS-website.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Energie en industrie