Consument blijft vol vertrouwen

Het vertrouwen van de consument is in april iets gestegen ten opzichte van maart. Dat komt door een stijging van de koopbereidheid. Het oordeel over het economisch klimaat veranderde nauwelijks.

Consumenten houden vertrouwen in de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Het oordeel over de economische situatie in de afgelopen en de komende twaalf maanden was onveranderd positief.

De koopbereidheid van consumenten is in april toegenomen. Dat komt vooral door een forse stijging van het aantal consumenten dat positief is over de eigen financiële situatie van de afgelopen twaalf maanden. Voor het eerst in vijf jaar zijn de pessimisten niet meer in de meerderheid.

Het oordeel over de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden bleef daarentegen vrijwel onveranderd. Over de vraag of het een gunstige tijd is voor grote aankopen zijn consumenten een stuk positiever geworden vergeleken met vorige maand. Sinds december 2006 is er een bescheiden meerderheid die het een goed moment vindt om bijvoorbeeld een wasmachine of auto aan te schaffen.

Het consumentenvertrouwen was in april 12. Dat is een redelijk hoog niveau. Er zijn 12 procent meer optimisten dan pessimisten. Gemiddeld waren er in de afgelopen twintig jaar iets meer pessimisten dan optimisten. Het langetermijngemiddelde ligt op ‑3.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur