Wisselkoers beïnvloedt vooral lowtechindustrieën

In het kader van de Conjunctuurtest wordt aan ondernemers in de industrie onder andere gevraagd hoe zij hun concurrentiepositie beoordelen. Hun oordeel blijkt sterk af te hangen van de koers van de euro ten opzichte van de dollar.

Negatief over concurrentiepositie bij hoge eurokoers

In 1997 verminderde de waarde van de euro met bijna 14 procent ten opzichte van de dollar. Dat jaar beoordeelden ondernemers hun concurrentiepositie als goed. Een sterke stijging van de euro ten opzichte van de dollar gaat samen met een negatieve beoordeling van de concurrentiepositie. Dit was zichtbaar in 2003. In het eerste kwartaal 2007 was de euro gemiddeld 1,31 dollar waard. Hiermee is de prijsconcurrentiepositie van de Nederlandse industrie zwakker geworden.

Wisselkoers en beoordeling concurrentiepositie

Wisselkoers en beoordeling concurrentiepositie

Vooral low-tech bedrijven gevoelig

De samenhang tussen concurrentiepositie en wisselkoers geldt vooral voor de zogenoemde lowtechsector: industrietakken met relatief eenvoudige productieprocessen, zoals de voedingsmiddelen- en drankenindustrie en de basismetaalindustrie. De hightechsector, bestaand uit bedrijfstakken met technisch hoogwaardige productieprocessen, zoals de productie van medische apparatuur, is duidelijk minder gevoelig voor de ontwikkeling van de wisselkoers.

Wisselkoers en beoordeling concurrentiepositie naar sector

Wisselkoers en beoordeling concurrentiepositie naar sector

Arjan Neef

Arbeidskosten en concurrentiepositie industrie