Inflatie hoger door duurdere kleding

De inflatie is in maart 2007 uitgekomen op 1,8 procent. Dat is 0,3 procentpunt hoger dan in februari. Toen lagen de prijzen nog 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. De toename van de inflatie in maart komt vooral door hogere prijzen voor kleding en schoeisel. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode bedroeg in maart 1,9 procent. Een maand eerder was dat nog 1,4 procent.

Zomercollectie kleren duurder

De aanzienlijke stijging van de inflatie is vooral toe te schrijven aan de prijsstijging van kleding en schoeisel. Deze producten waren in maart gemiddeld 3,5 procent duurder dan een jaar eerder. In februari lagen de prijzen nog 0,5 procent lager dan vorig jaar. De prijsstijging van kleding en schoeisel valt samen met de introductie van de nieuwe zomercollectie in de winkels.

Verder werkten ook de hogere prijzen voor autobrandstoffen inflatieverhogend. Daarentegen is de inflatie iets gedrukt door een prijsdaling voor verse groenten en aardappelen.

Inflatie volgens Europese methode ook omhoog

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in maart uitgekomen op 1,9 procent. In februari bedroeg de HICP-inflatie nog 1,4 procent. Volgens een voorlopige raming van Eurostat bedraagt de inflatie in de eurozone in maart eveneens 1,9 procent. Dat is iets hoger dan in januari en februari.

De inflatie is in Nederland de afgelopen twee maanden snel gestegen. In januari kende Nederland nog de laagste uitkomst voor de inflatie van de Europese Unie. Twee maanden later is inflatie opgelopen tot het gemiddelde van de eurozone.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen.