Zeer sterk stedelijke buurten

In 2005 is Nederland onderverdeeld in 467 gemeenten, 2 491 wijken en 11 286 buurten. Buurten kunnen onderling sterk verschillen van aantal inwoners en oppervlakte. In een stedelijk gebied zijn er over het algemeen kleinere buurten met een groot aantal inwoners. Buurten op het platteland hebben over het algemeen een groter landoppervlak en hebben weinig inwoners. De buurten met de meeste inwoners (zoals Groot-IJsselmonde te Rotterdam met meer dan 26 duizend inwoners) hebben daarmee ook meer inwoners dan bijna driehonderd gemeenten.

Het aandeel uitkeringsontvangers wordt voor een buurt enkel gegeven bij meer dan 10 uitkeringsontvangers en meer dan 50 inwoners per buurt (Gemeentelijke Basis Administratie). De analyses van de uitkeringsontvangers in dit artikel gaan dus enkel over de 9 820 buurten met minimaal 10 uitkeringsontvangers op de laatste vrijdag van september van 2004 en minimaal 50 inwoners op 1 januari 2005. De analyses van de algemene bijstandsuitkeringen per 1 000 huishoudens in dit artikel gaan uitsluitend over de 10 349 buurten met minimaal 50 inwoners (stand op 1 januari 2005).

Er is geen directe koppeling tussen de wijk- en buurtindeling en postcode. De wijk- en buurtindeling wordt gemaakt door de gemeente op basis van adressen (postcodes met huisnummers). De indeling naar postcodes wordt gemaakt door het postbedrijf. De betreffende gemeente kan u over de precieze begrenzing van wijken en buurten informeren. Identieke postcodes kunnen in meerdere buurten voorkomen. In één buurt kunnen ook verschillende postcodes voorkomen.

In de huidige publicatie hebben wij getracht de beste overeenkomst te vinden tussen de genoemde aandachtswijken en de wijk- en buurtindeling. Voor een groot aantal wijken/buurten is dit mogelijk. Voor een klein aantal wijken/buurten komt de wijk- en buurtindeling niet geheel overeen met de afbakening van de aandachtswijken.