Markt personenauto's trekt aan

De omzet van personenautobedrijven steeg in 2006 met 3 procent. De auto-importeurs realiseerden een omzetgroei van bijna 6 procent. Tussen 2003 en 2005 kampten de personenautobedrijven nog met omzetdalingen. In die jaren waren de consumenten minder gunstig gestemd over de economie en namen hun bestedingen aan auto's af.

Jaarlijkse omzetgroei personenautobranche

Jaarlijkse omzetgroei personenautobranche

Bijna 500 duizend nieuwe auto’s verkocht

Een belangrijke factor in de stijging van de omzet betreft de verkoop van nieuwe auto’s. In 2006 zijn 484 duizend nieuwe personenauto’s verkocht, 4 procent meer dan in 2005. Het betreft zowel de verkopen in de zakelijke sfeer als aan particulieren.
Voor het eerst sinds 2002 trok ook de particuliere autoverkoop weer aan. Het aantal nieuw verkochte auto’s aan particulieren nam in 2006 met 5,5 procent toe.

Aantal verkochte nieuwe personenauto’s

Aantal verkochte nieuwe personenauto’s

Vooral meer nieuwe auto’s verkocht aan vrouwen

Vrouwen kochten in 2006 ruim 72 duizend nieuwe auto’s. Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder. Bij mannen bleef het aantal nieuw gekochte auto’s nagenoeg gelijk.
Ondanks de toegenomen mobiliteit van 65-plussers waren zij de enige leeftijdsgroep die minder nieuwe auto’s kochten dan een jaar eerder. Met een aandeel van ruim 20 procent in de particuliere nieuwverkopen blijven de 65 plussers echter een belangrijke doelgroep voor de Nederlandse autodealers.

Aantal verkochte nieuwe auto’s aan particulieren

Aantal verkochte nieuwe auto’s aan particulieren

Groeiend personenautopark

De omvang van het totale personenautopark groeide in 2006 onverminderd door. Op 1 januari 2007 stonden er bijna 7,25 miljoen personenauto’s geregistreerd in het kentekenregister van de RDW, een toename van 14 procent ten opzichte van 2000.

Paul Ras, Huub Coninx

Bron: StatLine