Lager gasverbruik drukt consumptiegroei

Huishoudens hebben in januari van dit jaar 0,6 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in januari 2006. Aan goederen gaven ze 0,6 procent minder uit. Dat komt doordat huishoudens door het zachte weer minder gas hebben verbruikt. De bestedingen aan diensten zijn met 1,8 procent toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Meer besteed aan voeding en duurzame goederen

Huishoudens hebben in januari 1,4 procent meer besteed aan voedings- en genotmiddelen dan een jaar eerder. De bestedingen aan duurzame goederen waren 3,8 procent hoger. Huishoudens gaven vooral meer uit aan kleding en huishoudelijke apparaten. De bestedingen aan duurzame goederen groeiden echter wel minder hard dan in voorgaande maanden.

Kwart minder gas verbruikt

Door het zachte weer in januari hebben huishoudens ruim een kwart minder gas verbruikt dan in januari 2006. Hierdoor waren de bestedingen aan overige goederen 8,1 procent lager. Tot de overige goederen behoren naast gas ook onder meer boeken, planten, cosmetica en motorbrandstoffen. Overigens zien consumenten het lage gasverbruik in januari niet direct terug in hun portemonnee, maar pas bij de eindafrekening.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.