Afzetprijzen industrie iets hoger

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in februari 1,4 procent hoger dan in februari 2006. Deze stijging is iets groter dan in januari. Toen lagen de afzetprijzen 0,9 procent hoger dan een jaar eerder. De afgelopen zes maanden schommelt de prijsstijging rond de 1 á 2 procent. Deze gematigde prijsontwikkeling komt voornamelijk door de lagere aardolieprijs.

Binnen de industrie zijn er grote verschillen in prijsontwikkeling. De producten van de aardolieverwerkende industrie waren in februari 10 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dit komt naast de prijsontwikkeling van ruwe aardolie ook door de goedkopere dollar. Zonder de aardolieverwerkende industrie zouden de afzetprijzen van de industrie 3,2 procent hoger liggen dan in februari 2006. In de vier voorgaande maanden lag deze toename in dezelfde orde van grootte.

In tegenstelling tot de olieprijzen zijn de prijzen van metalen op de wereldmarkt juist flink hoger dan een jaar eerder. Mede hierdoor lagen de afzetprijzen in de basismetaalindustrie ruim 10 procent hoger dan in februari 2006. De prijsstijging is wel minder groot dan in de voorafgaande zeven maanden. Ook de producten van de houtverwerkende industrie zijn in een jaar tijd veel duurder geworden. De afzetprijzen van deze artikelen waren in februari ruim 9 procent hoger.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.