Aantal vacatures licht gestegen in vierde kwartaal

Het aantal vacatures is in het vierde kwartaal 2006 licht gestegen. Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden stonden er in ons land eind december 225 duizend vacatures open. Dit zijn er 6 duizend meer dan een kwartaal eerder. Het is het vierde achtereenvolgende kwartaal waarin het aantal vacatures is gestegen.

De bedrijfstak waarin het aantal vacatures vooral toenam was de niet-commerciële dienstverlening. Deze bedrijfstak telde 4 duizend vacatures meer dan een kwartaal eerder. Tot de niet-commerciële dienstverlening behoort onder meer de gezondheidszorg en het openbaar bestuur.

De dynamiek op de arbeidsmarkt blijft groot. De aantallen ontstane en vervulde vacatures zijn net als in voorgaande kwartalen toegenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Er ontstonden in het vierde kwartaal 34 duizend vacatures meer dan in het vierde kwartaal van 2005. Daarnaast werden 30 duizend meer vacatures vervuld. In totaal werden er in het vierde kwartaal van dit jaar 238 duizend vacatures vervuld.                                                                           

Een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt is het aantal vacatures per duizend banen, de zogenaamde vacaturegraad. Al bijna drie jaar is deze elk kwartaal hoger dan een jaar eerder. Aan het einde van het vierde kwartaal waren er 30 vacatures per duizend banen. Dit waren er 7 meer dan een jaar eerder. Opvallend is de stijging van de vacaturegraad in de industrie. Deze steeg van 17 in het vierde kwartaal 2005 naar 26 in het vierde kwartaal 2006. Deze stijging correspondeert met de eerder waargenomen groeispurt van de industriële productie en de verbeterde stemming van de ondernemers over de werkgelegenheid in hun bedrijven. 

Vacatures, seizoengecorrigeerd

Vacatures, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid