Omzet bouw in 2006 op recordhoogte

De omzet in de bouw is in 2006 met ruim 7 procent gestegen. De omzet was hoger dan in het topjaar 2002. Nooit eerder was de omzet in de bouw zo hoog.

Sterke groei in alle branches van de bouw

De omzet van het groot- en middenbedrijf in de bouw begon in 2005 na enkele mindere jaren weer te stijgen. In 2006 is deze stijgende lijn versterkt voortgezet. Dit geldt voor alle branches binnen de bouw.

Sterkste groei in grond-, water en wegenbouw

De hoogste groei werd gerealiseerd door de bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw (GWW). Zij zagen hun omzet in 2006 met maar liefst 10 procent toenemen. De bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) boekten in 2006 een omzetstijging van ruim 7 procent. De omzet van de overige bouwbranches groeide met ruim 5 procent.

Omzetontwikkeling bouw, 12-maands voortschrijdend gemiddelde

Omzetontwikkeling bouw, 12-maands voortschrijdend gemiddelde

Een derde van de omzet in vierde kwartaal

De sterke omzetgroei van de bouw in 2006 is onder meer te danken aan de forse stijging in het vierde kwartaal. In deze periode behaalden de bedrijven in de GWW-sector een omzetgroei van maar liefst 13 procent. Bijna een derde van de totale omzet van de bouw in 2006 werd behaald in het vierde kwartaal.

Ook eerste kwartaal 2006 was erg goed

Ook het eerste kwartaal was bovengemiddeld. De  omzet voor de totale bouw nam toen ruim 10 procent toe. De bedrijven in de B&U zagen hun omzet in dit kwartaal met ruim 12 procent stijgen. In het tweede en derde kwartaal was de omzetontwikkeling voor de bouw positief, maar lager dan de gemiddelde jaargroei.

Omzetontwikkeling bouw per kwartaal, 2006

Omzetontwikkeling bouw per kwartaal, 2006

Rian van Gulijk, Wilco de Jong en Ron Duijkers

Bron: StatLine, Indexcijfers omzet bouwnijverheid (2000=100)