Inflatie in februari iets hoger

De inflatie is in februari 2007 uitgekomen op 1,5 procent. Dat is iets hoger dan in januari. Toen lagen de prijzen nog 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS.
De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode is in februari uitgekomen op 1,4 procent. Dit is hoger dan in januari.

Inflatie gestegen door hogere benzineprijzen

De kleine toename van de inflatie komt vooral door de gestegen benzineprijzen. Deze lagen 0,2 procent hoger dan een jaar eerder. In januari was benzine nog 3,5 procent goedkoper dan vorig jaar. Ook de prijsontwikkeling van telefoon-, fax- en internetdiensten had een opwaarts effect op de inflatie. Weliswaar was het prijsniveau 3,1 procent lager dan een jaar eerder, maar in januari was dit verschil 4,2 procent.
Kleding had in februari een drukkend effect op de inflatie. De prijzen stegen behoorlijk vanwege het aflopen van de uitverkoop, maar een jaar eerder was de prijsstijging nog veel groter.

Inflatie volgens Europese methode ook omhoog

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in februari uitgekomen op 1,4 procent. In januari bedroeg de HICP-inflatie nog 1,2 procent. Volgens een voorlopige raming van Eurostat bedraagt de inflatie in de eurozone in februari 1,8 procent, net als in januari.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.