Geringe toename afzetprijzen industrie

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in januari 0,7 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het is de kleinste toename van de afzetprijzen in bijna drie jaar. In december 2006 was de prijsstijging nog drie keer zo groot. Toen lagen de afzetprijzen 2,2 procent hoger dan een jaar eerder. In het jaar 2006 waren de producten van de industrie 4,8 procent duurder dan in 2005.

Binnen de industrie zijn er grote verschillen in prijsontwikkeling. In januari 2007 waren de producten van de aardolieverwerkende industrie 15 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dit komt door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Zonder de aardolieverwerkende industrie zouden de afzetprijzen van de industrie 3,2 procent hoger liggen dan in januari 2006. Ook in de laatste drie maanden van 2006 lag de toename van de afzetprijzen exclusief de aardolie-industrie in deze orde van grootte.

In tegenstelling tot de olieprijzen zijn de prijzen van metalen op de wereldmarkt juist sterk gestegen. Mede hierdoor lagen de afzetprijzen in de basismetaalindustrie ruim 12 procent hoger dan in januari 2006. Ook de producten van de houtverwerkende industrie zijn in een jaar tijd veel duurder geworden. De prijzen van houtproducten waren in januari 9 procent hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.