Beroepsniveau van allochtonen lager

Niet-westerse allochtonen hebben beroepen met een gemiddeld lager niveau dan autochtonen. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen. Eén verklaring hiervoor is dat allochtonen minder opleiding genoten hebben.

Helft allochtonen heeft elementair of lager beroep

Niet-westerse allochtonen die deel uitmaken van de werkzame beroepsbevolking hebben veel vaker een beroep op een elementair of lager niveau dan autochtonen. Meer dan de helft was in de periode 2002/2005 actief in zo’n beroep, terwijl dit onder werkzame autochtonen minder dan drie op de tien was.
Op een schaal van 1 (elementair niveau) tot 5 (wetenschappelijk niveau) komt het gemiddelde beroepsniveau bij niet-westerse allochtonen uit op 2,5 en bij autochtonen op 3,1.

Verdeling beroepsniveau naar herkomst, 2002/2005

Verdeling beroepsniveau naar herkomst, 2002/2005

Opleiding belangrijkste verklaring voor verschil

De belangrijkste verklaring voor het relatief lage beroepsniveau van niet-westerse allochtonen is dat zij gemiddeld lager opgeleid zijn. Het is echter niet de enige verklaring. Ook met een vergelijkbare opleiding hebben niet-westerse allochtonen gemiddeld een lager beroepsniveau.

Verschil het grootst bij universitair geschoolden

Opvallend is dat de achterstand het grootst is bij degenen met een wetenschappelijke opleiding. Universitair geschoolde niet-westerse allochtonen hadden gemiddeld een beroepsniveau van 3,8. Bij autochtonen lag dit op 4,5. Bij de overige opleidingsniveaus bedroeg het verschil in beroepsniveau 0,3 tot 0,4.

Beroepsniveau naar herkomst en opleidingsniveau, 2002/2005

Beroepsniveau naar herkomst en opleidingsniveau, 2002/2005

Jongeren hebben laagste beroepsniveau

In het algemeen is het beroepsniveau het laagst in de jongste leeftijdsgroep (15–24 jaar). Jongeren zijn sterk oververtegenwoordigd in elementaire en lagere beroepen. Dit komt doordat een groot aantal jongeren nog een opleiding volgt. Als ze ernaast werken, is dat vaak onder hun niveau.

Boven 25 jaar verschil in beroepsniveau constant

Bij personen vanaf 25 jaar is nauwelijks sprake van een relatie tussen leeftijd en beroepsniveau. Het verschil in beroepsniveau tussen niet-westerse allochtonen en autochtonen lag constant op 0,6. Onder jongeren bedroeg het verschil slechts 0,3.

Beroepsniveau naar herkomst en leeftijd, 2002/2005

Beroepsniveau naar herkomst en leeftijd, 2002/2005

Hans Langenberg en Hendrika Lautenbach

Bron: Sociaaleconomische trends, 1e kwartaal 2007, Beroepsniveau niet-westerse allochtonen lager