Economie flink gegroeid in het vierde kwartaal

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal 2,7 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee was de groei van het bruto binnenlands product (bbp) nagenoeg hetzelfde als in het derde kwartaal. Het vierde kwartaal van 2006 telde een werkdag minder dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bruto binnenlands product 0,6 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2006. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is vrijwel gelijk aan het gemiddelde in de eerste drie kwartalen van 2006. 

De consumptieve bestedingen door huishoudens waren 2,0 procent hoger dan een jaar eerder. De groei van de bestedingen aan duurzame consumptiegoederen bleef hoog, maar was net als in het derde kwartaal iets minder uitbundig dan in de eerste helft van 2006. Het volume van de overheidsconsumptie was 1,6 procent groter. 

Het volume van de uitvoer van goederen en diensten was 8,3 procent groter. Daarmee steeg de export iets meer dan in de het tweede en derde kwartaal. De invoer groeide, evenals voorgaande kwartalen, iets sterker dan de uitvoer. 

De investeringen trekken steeds verder aan. In het vierde kwartaal werd 8,1 procent meer geïnvesteerd dan in hetzelfde kwartaal van 2005. De productie nam in de meeste bedrijfstakken toe, maar vooral bij de commerciële diensten, de industrie en de bouw. De groei van de overheidsproductie was bescheiden. De energieproductie was lager.

In het persbericht van 13 februari 2007 wordt uitgebreid aandacht besteed aan de ontwikkeling van de Nederlandse economie in 2006 ten opzichte van 2005.

 Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Macro-economie.