Conjunctuurbeeld nog iets gunstiger

Het conjunctuurbeeld van eind januari is nog iets verbeterd ten opzichte van de voorgaande maanden. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt nog dieper in de fase van hoogconjunctuur. Dit betekent dat de meeste conjunctuurindicatoren toenemen en dat de groei boven hun langjarig gemiddelde ligt.

Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was in het vierde kwartaal 2,7 procent groter dan een jaar eerder. De economische groei was daarmee vrijwel gelijk aan die in het derde kwartaal. Het vierde kwartaal telde in 2006 een werkdag minder dan in 2005. Na correctie voor seizoeninvloeden was het volume van het bbp 0,6 procent groter dan in het derde kwartaal. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is vrijwel gelijk aan het gemiddelde in de eerste drie kwartalen van 2006.

De ondernemers in de industrie waren ook in januari 2007 positief gestemd, al waren ze wat minder optimistisch dan in december. In de zakelijke dienstverlening waren de ondernemers eveneens positief. Daar verwachtte een meerderheid van de ondernemers meer orders te ontvangen in het eerste kwartaal van dit jaar en een hogere omzet te boeken. Het consumentenvertrouwen is in januari gestegen en uitgekomen op het hoogste niveau sinds zes jaar.

De kapitaalmarktrente is in januari met 0,3 procentpunt gestegen. De inflatie kwam uit op 1,4 procent. De afzetprijzen van de industrie zijn weer iets opgelopen, ze waren in december 2,3 procent hoger dan een jaar eerder.

De werkloosheid daalde in de periode november-januari verder en kwam uit op 380 duizend. Zowel het aantal vacatures als het aantal uitzenduren liep in het derde kwartaal verder op. Het aantal banen van werknemers nam in het vierde kwartaal verder toe.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)