Groei detailhandelsomzet in december geremd door koopdagen

In december 2006 boekte de detailhandel bijna 2 procent meer omzet dan een jaar eerder. De verkochte artikelen waren ruim 1 procent duurder dan in december 2005. De omzettoename in december is vooral toe te schrijven aan de winkels in de non-foodsector. De omzet van de winkels in de foodsector nam nauwelijks toe in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder.

Producten uit de winkels in de non-foodsector waren ruim 1 procent duurder dan een jaar eerder. Het volume van de verkopen in december was ruim 1 procent groter dan in december 2005.

De prijsstijging in de foodsector bedroeg bijna 2 procent. Het volume van de verkopen was in december dan ook bijna 2 procent kleiner dan een jaar eerder. De foodsector had het meest last van de minder gunstige samenstelling van de koopdagen in december.

De omzetontwikkeling in december is duidelijk negatief beïnvloed door een minder gunstige samenstelling van de koopdagen. Als hiervoor globaal gecorrigeerd wordt is de detailhandelomzet bijna 5 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is in lijn met de ontwikkeling in voorgaande maanden.

In het jaar 2006 behaalde de detailhandel een forse omzetgroei van ruim 5 procent, terwijl de prijsstijging onder de 1 procent bleef. Daarmee herstelde de detailhandelsomzet zich krachtig, na drie jaar op rij waarin de omzet daalde. De stevige groei van de detailhandelsomzet is terug te zien in de in 2006 flink aangetrokken consumptieve bestedingen door huishoudens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en horeca