Stemming onder zakelijke dienstverleners blijft positief

Een ruime meerderheid van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening verwacht meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken in het eerste kwartaal van 2007. Het percentage ondernemers dat een toename van omzet en orders verwacht is wel lager dan in het voorgaande kwartaal. In het vierde kwartaal van 2006 was dit echter uitzonderlijk hoog. 

Over de ontvangen orders in het vierde kwartaal van 2006 zijn de ondernemers zeer positief gestemd. Al vier kwartalen op rij beoordeelt een ruime meerderheid van de ondernemers de orderontvangst, gelet op de tijd van het jaar, vrijwel onveranderd als “goed”. 

Optimisme overheerst bij de verwachtingen over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de branche. Van de zakelijke dienstverleners verwacht 39 procent meer mensen in dienst te nemen in het eerste kwartaal. In het vierde kwartaal van 2006 dacht 37 procent meer mensen aan te nemen. Slechts 6 procent van de ondernemers denkt de personeelsomvang in het eerste kwartaal te verminderen, tegen 5 procent een kwartaal eerder.

De ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn ook positief over het algemeen economisch klimaat. Het oordeel over deze indicator verbeterde fractioneel en bereikte de hoogste waarde sinds het begin van de waarneming in het eerste kwartaal van 2003. 

De conjunctuurtest in de zakelijke dienstverlening peilt op kwartaalbasis de stemming van ondernemers in een drietal branches: leasebedrijven, computerservicebureaus en overige zakelijke dienstverlening (waaronder uitzendbranche, reclamebureaus, schoonmaakbranche, ingenieursbureaus en accountants- en administratiekantoren).

Oordeel orderontvangst zakelijke dienstverlening

Oordeel orderontvangst zakelijke dienstverlening

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.