Dividend op aandelen ook in 2006 op hoog niveau

In 2006 hebben de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen ruim 17 miljard euro dividend aan aandeelhouders uitgekeerd. Dit is iets lager dan het recordjaar 2005 toen de ondernemingen bijna 18 miljard euro uitkeerden, maar nog steeds veel hoger dan de jaren vóór 2005 toen het uitgekeerde dividendbedrag rond de 14 miljard euro schommelde.

Totaal dividend Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen

Totaal dividend Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen

Dividendpercentage aandelen weer onder rendement staatsleningen

Het totaal rendement op aandelen wordt bepaald door de koersveranderingen en het uitgekeerde dividend. De koersen van Nederlandse aandelen zijn in 2006 gemiddeld met ruim 13 procent gestegen.
Voor 2006 is het dividendpercentage met 3,4 procent weer onder het rendement op staatsleningen uitgekomen. Aan het eind van de jaren negentig lag het dividend als percentage van de totale beurswaarde percentage rond de 3,5. Na een terugval tot rond 2 procent in 2000 en 2001 is het in 2005 gestegen tot een recordhoogte van 4,5. Het dividendpercentage op aandelen lag in 2005 zelfs boven het rendement op staatsleningen. Dit is in de laatste veertig jaar niet voorgekomen.
De belegging in staatsobligaties geldt als de meest solide belegging en het rendement op staatsleningen wordt vaak gebruikt om het rendement van andere beleggingsvormen tegen af te zetten.

Dividendpercentage aandelen en rendement staatsleningen

Dividendpercentage aandelen en rendement staatsleningen

Hoogste dividendpercentages bij vastgoedfondsen

De vastgoedfondsen geven al jaren een stabiel dividendrendement van ongeveer 7 procent. Uitschieter is 2002 met ruim 17 procent. Dit werd veroorzaakt door superdividenden van de verschillende Rodamco-vastgoedfondsen.
Het rendement van de beleggingsfondsen die niet in vastgoed beleggen, ligt met 2 procent een stuk lager.
Ook in 2006 hebben de vastgoedfondsen veel dividend uitgekeerd. Het dividendpercentage is uitgekomen op 6 procent. De overige beleggingsfondsen bleven met een percentage van ruim 2 procent hierbij ver achter.

Dividendpercentage beleggings- en vastgoedfondsen

Dividendpercentage beleggings- en vastgoedfondsen

Jos van Heiningen

Bron: StatLine, Dividend op gewone aandelen van Nederlandse beursgenoteerde fondsen