Conjunctuurbeeld blijft gunstig

Het conjunctuurbeeld van eind december is evenals in voorgaande maanden gunstig. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt diep in de fase van hoogconjunctuur. Dit betekent dat de meeste conjunctuurindicatoren toenemen en dat de groei boven hun langjarig gemiddelde ligt.

De ondernemers in de industrie waren ook in december optimistisch, echter iets minder dan in november. Ook in de zakelijke dienstverlening waren de ondernemers positief. Daar verwachtte een meerderheid van de ondernemers in het vierde kwartaal van 2006 meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken. Het consumentenvertrouwen steeg in december licht.

De economie groeide in het derde kwartaal verder. Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was 2,7 procent groter dan een jaar eerder. Het derde kwartaal telde in 2006 een werkdag minder dan in 2005. Na correctie voor seizoeninvloeden was het volume van het bbp 0,7 procent groter dan in het tweede kwartaal.

De productie van de industrie was in november bijna 4 procent groter dan een jaar eerder. De productiegroei is in zes jaar niet zo groot geweest. Het groeitempo van de uitvoer blijft hoog. Het uitvoervolume van goederen was bijna 11 procent groter dan in november 2005. Huishoudens blijven meer besteden. In november was de voor koopdagen en prijsveranderingen gecorrigeerde binnenlandse consumptie 2,0 procent hoger dan een jaar eerder.

De kapitaalmarktrente is in december gelijk gebleven. De inflatie kwam in december uit op 1,1 procent. De afzetprijzen van de industrie waren in november 2,5 procent hoger dan een jaar eerder.

De daling van de werkloosheid hield aan in het vierde kwartaal van 2006. Zowel het aantal banen, het aantal vacatures, als het aantal uitzenduren liep in het derde kwartaal verder op.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)